vineri, 11 ianuarie 2019

Poate ca ar fi cazul sa stii adevarul despre atunci cand stranuti


Stranutatul este un reflex involuntar pe care toti oamenii il au, insa despre care nu sunt cunoscute foarte multe detalii, in ciuda faptului ca au fost efectuate tot felul de studii in acest sens. Astfel, de-a lungul timpului au aparut tot felul de mituri despre stranut, iar cand vorbim despre mituri, bineinteles, majoritatea nu sunt nimic mai mult. In primul rand, ar trebui sa stim de ce stranutam, iar aceasta este o reactie obisnuita pe care o are organismul atunci cand este iritat, iar niste nervi semnaleaza muschilor pieptului si gatului sa raspunda in acest sens.

Nu exista vreun anumit mod prin care se poate stopa un stranut, o varianta des incercata fiind tinerea respiratiei pentru cateva secunde, insa solutie nu este neaparat eficienta in toate cazurile. Totusi, exista si modalitati prin care se poate face ca cineva sa stranute, iar una dintre cele mai simple solutii in acest sens este gadilatul. Pentru mai multa eficienta, dar si o senzatie de disconfort se poate trage de un fir de par din nas sau se poate mirosi piperul, cu toate ca aceste solutii nu sunt deloc recomandate.

Au fost efectuate mai multe studii referitoare la stranut si se pare ca nu doar germenii si polenul pot favoriza stranutul, ci si lumina puternica, fie ca vorbim de cea a soarelui, fie de una artificiala. In schimb, nu s-au identificat alti factori care sa duca la o concluzie ca ar provoca stranutul, cu toate ca exista multe mituri.

Nu poti stranuta in somn
Unul dintre cele mai comune este acela ca nu poti stranuta in somn, argumentul fiind acela ca muschii se relaxeaza, iar reflexele nu mai sunt atat de ascutit si cu toate ca se stie ca inca este posibil sa stranuti atunci cand dormi, nu s-au efectuat studii in acest sens.

Stranutul poate sa zboare 8 metri
Un alt mit foarte cunoscut referitor la stranut este cel conform caruia atunci cand stranutam se va crea un nor in stare gazoasa care poate sa zboare si pana la 8 metri distanta si sa fie prezent in aer pret de cateva minute. Bineinteles, acesta nu este nimic altceva decat un simplu mit, motiv pentru care nimeni nu trebuie sa isi faca griji ca se va trezi vreodata sub norul de stranut al altcuiva.

Poti sa stranuti cativa ani la rand
Exista un record Guiness care atesta ca cea mai lunga sesiune de stranut este de 976 de zile. Astfel, o americanca a inceput sa stranute pe 13 ianuarie 1981 si a reusit sa depaseasca recordul atentior dupa numai sase luni. Se estimeaza ca aceasta a stranutat de peste un milion de ori in cele 365 de zile ale anului, iar prima zi in care nu a stranutat deloc a fost pe 16 septembrie 1983.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu