miercuri, 23 septembrie 2020

Crama Budureasca duce mai departe traditia vinului romanesc

 Istoria cultivării viței de vie pe teritoriul tarii noastre începe cu Vitis vinifera silvestris. Este vița de vie sălbatică, care a apărut aici în jurul anului 7000 î.Hr. Dacii au fost impatimiti ai acestei bauturi, iar traditia lor este dusa mai departe de crama Budureasca.

Acesta este un loc in care maiestria stramosilor si tehnologia moderna se intalnesc si dau viata unor vinuri de cea mai buna calitate. Podgoria Dealu Mare este o adevarata oaza de liniste unde se inalta colinele insorite ale viilor Budureasca. Datele istorice sugereaza ca locul a fost dintotdeauna prielnic pentru producerea vinului, iar traditia continua si astazi.

Zona este diversificata, fiind alcatuita din mai multe dealuri si vai, fiind localizata la est de raul Buzau si la vest de raul Taleajen. Pozitionarea sudica a masivului deluros este potrivit pentru a cultiva vita de vie, iar viile Budureasca se intind pe teritorii cu altitudini variate, de la 175 pana la 400 de metri. Conditiile prezentate sunt bune in special pentru productia strugurilor negri, insa nici cei albi nu se lasa mai prejos care dau viata unor vinuri albe pline de arome. Daca iti place istoria, cu atat mai mult vei aprecia si vinurile Budureasca, care sunt foarte variate, pentru toate preferintele.

Cine este interesat de vinuri demiseci din zona Dealu Mare poate alege Feteasca Neagra din gama Budureasca Clasic. Conditiile viilor Budureasca sunt propice acestui soi de struguri care ating anual o calitate superioara. Rezultatele sunt vinuri pline de arome si fructate, foarte apreciate. Acetea sunt obtinute datorita mustului fermentat alaturi de drojdii atent selectionate in cisterne de inox, totul la o temperatura controlata, astfel incat sa fie atinse gustul dorit si culoarea ideala. Feteasca Neagra din gama Budureasca Clasic ne atrage prin nuanta sa de rubiniu inchis si se remarca prin nasul fructuos de prune si mure coapte. Gustul de fructe de padure este catifelat, taninurile sunt moi, iar postgustul este lung. Cu alte cuvinte, acest vin se dovedeste a fi un prieten de nadejde pentru fiecare ocazie. Se poate combina si alaturi de nenumarate preparate, printre care fripturi, cheeseburgeri, peste, mezeluri fine, preparate la gratar, porc, pui sau vita. Indiferent ca alegi sa gatesti sau sa comanzi, te bucuri de libertate deplina si ai de unde sa alegi exact ceea ce iti place. Pentru ca experienta sa fie completa se recomanda servirea acestui vin la o temperatura de 18 – 20 de grade.


Noir din gama Exuberant reprezinta o alta idee care merita luata in calcul. Strugurii Cabernet Sauvignon si Merlot au dat viata acestui vin rosu demisec cu o concentratie alcoolica de 13,5%. Soiurile de struguri s-au adaptat foarte bine la conditiile climatice existente in zona Dealu Mare – Budureasca. Procesul de vinificatie presupune fermentatia pe pielite pentru 15 zile, urmata de presare pentru obtinerea aromei pentru care este recunoscut. Pentru catifelarea gustului, dupa fermentatia alcoolica are loc si cea malolactica.

Astfel suntem intampinati de un vin rosu purpuriu inchis ale carui arome sunt clare, de fructe de padure proaspat culese. Gustul este este intens si aminteste de gem de mure, iar pentru ca taninurile sunt suficient de ferme, acest vin se bucura de o structura si o corpolenta deosebita. De asemenea, Noir din gama Exuberant este suficient de flexibil pentru a se potrivi de minune alaturi de nenumarate preparate culinare. Fripturi, cheeseburgeri, branza maturata, preparate pe baza de pui, vita, porc, miel, ai de unde sa alegi atunci cand vrei sa tii cont de asocierile culinare. In schimb, pentru ca experienta sa fie completa este ideal ca acest vin sa fie servit la o temperatura de 16 – 18 grade.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu